Hívjon most

Dr. Cseke L. Csaba

INSUmed fogyókúra specialista

 

Rendelői helyszín:

1073 Budapest, Erzsébet körút 1-3.

 

Rendelés:

hétfőtől péntekig előre egyeztetett időpontokban

 

Rendelési időben hívható telefon:

+36 (1) 3213972

+36 (70) 942 8168


receptek

Citromfüves Fagylalt

Hozzávalók:

250 g natúr joghurt

kb. 15 db citromfű levél

2 evőkanál INSUMED Trinknahrung vanília

 

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és felaprított citromfű levéllel. Egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk.

Csokoládés-mentás Fagylalt

Hozzávalók:

250 g natúr joghurt

kb. 15 db menta levél

2 evőkanál INSUMED Trinknahrung csokoládé

 

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és felaprított menta levéllel. Egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk.

Jeges kávé

Hozzávalók:

200 g natúr joghurt

3 evőkanál INSUMED Trinknahrung vanília

1 csésze hideg hosszú kávé

1-2 evőkanál tejszínhab

 

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk. Egy gombóc fagylaltot pohárba merünk, ráöntjük a kávét és tejszínhabbal díszítjük.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

1 fej brokkoli (vagy 1/2 kg mélyhűtött)

3 db krumpli

1 adag barnarizs (maradék is jó)

4 gerezd fokhagyma

bors

babérlevél

ételízesítő

szezámmag

lenmag

 

Elkészítés:

Ételízesítős és babérleveles vízben megfőzzük a hámozott, kockára vágott burgonyát a brokkolival és a fokhagymagerezdekkel együtt (kb. 15 perc). Félretehetünk néhány főtt brokkolirózsát, ha nem szeretnénk teljesen pépesre a levest, amit a végén a tetejére teszünk. Ha megfőttek a hozzávalók, összeturmixoljuk az egészet a barnarizzsel együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, a főzőlével hígíthatjuk.

 

Végül a lenmagot és szezámmagot pirítsuk meg, és szórjuk díszítésnek a tetejére.

Burgonyakrémleves szerecsendióval

A burgonya segíti az emésztést, a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, valamint rengeteg káliumot, C-vitamint és rostot tartalmaz. A szerecsendió pedig remek fogyasztó fűszer, ami beindítja az anyagcserét.


Hozzávalók:

350 g krumpli

1 liter zöldségleves

újhagyma

1 tojás

150 g zsírszegény tejszín

1 evőkanál vaj

só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

Hámozd meg, mosd meg, majd vágd szeletekre a burgonyát. Az újhagymát karikázd fel. A vajat melegítsd meg egy lábosban, párold meg benne a krumplit és az újhagymát, majd öntsd hozzá a zöldséglevest, sózd, borsozd, és 20 percig főzd. A levest ezután turmixold össze, a tojást egy kevés levessel verd fel, és keverd a tűzről levett levesbe. Add hozzá a felvert tejszínhabot, és ízesítsd.

Borsóleves

A borsó B- és C-vitamint, vasat és sok rostot tartalmaz, emellett gyorsítja az anyagcserét. A petrezselyem pedig kiváló vízhajtó hatású, és megkönnyíti az emésztést is.


Hozzávalók:

500 g borsó

2 fej hagyma

fél liter zöldségleves

50 g vaj

petrezselyemzöld

só bors, szerecsendió.

 

Elkészítés:

A vöröshagymát vágd apróra, és vajon párold meg. Add hozzá a borsót, a zöldséglevest, majd 20 percig főzd, és ízlés szerint fűszerezd.

Fűszeres paradicsomleves

A paradicsom rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezenkívül segíti a szervezetet a rák elleni védekezésben.


Hozzávalók:

1 kg paradicsom

fél liter tyúkhúsleves

1 citrom reszelt héja és leve

bazsalikom, só, bors

 

Elkészítés:

A paradicsomot hámozd meg és pürésítsd. Forrald fel a húslevessel, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd a citrommal, a sóval és a borssal. Apróra vágott bazsalikommal tálald

Gyümölcsleves

Hozzávalók:

50 dkg többféle gyümölcs

2 tojás

fél doboz tejföl

2 kanál liszt

tetszés szerint méz

5 evőkanál zabpehely

fahéj

szegfűszeg

 

 

Elkészítés:

 A megtisztított, darabolt gyümölcsöket bő, sós vízben megfőzzük. Ha félig megfőttek,beleszórjuk a zabpelyhet, s tovább főzzük.

Habarást csinálunk a tojássárgájával,tejföllel, liszttel, és lassan a levesbe öntjük. Ízlés szerint mézzel ízesítjük.

A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk,és a leves tetejére szaggatjuk. Pár perc múlva levesszük a tűzről.

Hidegen tálaljuk,üvegtálban nagyon mutatós.

Sütőtökkrémleves

A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban gazdag. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.


Hozzávalók 4 személyre

1 db kb 2 kg-os sütőtök

4 fej vöröshagyma

2 fej fokhagyma

4 szál zöldhagyma

2 zöldségleveskocka

2 evõkanál olívaolaj

frissen őrölt bors, só

 

 

Elkészítés:

 A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát 2 percig pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveskockákat.

Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük.

Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük.

Hús nélküli répafőzelék

A sárgarépa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns, fajtánként változó (6-15 mg / 100 g között mozog).

A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, mely nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.

Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Erősíti az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.

 

Hozzávalók:

1 kiló répa

2-3 paradicsom

2 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

zöldségleves kocka

só, bors, kömény, pirospaprika, szerecsendió

 

Elkészítés:

 A zöldségleves kockából 1 liter levest készítünk, a répát 3-4 centis darabokra vágva feltesszük főni, majd a többi hozzávalót is kisebb kockákra felvágva hozzáadjuk. Kb. fél órát hagyjuk főni – félkeménységig – majd kihűtjük és turmixgépben átturmixoljuk. Ha ezzel végeztük visszaöntjük a főzeléket az eredeti edénybe, s néhány percig együtt összerotyogtatjuk. Reszelt füstölt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal isteni.

Karalábéfőzelék

A karalábé hámozva nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. Levelei tulajdonképpen gazdagabbak tápanyagban. Háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van bennük.

Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium (380 mg), kalcium (68 mg), magnézium (43 mg), réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór.

 

Hozzávalók 4 személyre

1 kg zsenge karalábé

1 kis csomó petrezselyem

2 ek liszt

1 deci tejföl

1 deci tej

 

Elkészítés:

1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt.

 

Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófőzeléknél leírt módon, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel.

 

Jó tanács: Sajnos leveleit egyszerűen kidobjuk, elherdáljuk, pedig háromszor annyi vitaminjával a zsenge levelek hasznos alkotórészei lehetnének zöld salátáknak. A gumók a piacon sokszor el

Parajfőzelék

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.

A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

 

Hozzávalók:

1 zsemle

4,5 deci tej

kb. 1,2 kg spenót

2 ek liszt

2 gerezd fokhagyma

só, bors

 

Elkészítés:

Előzőleg vékonyan szeleteljünk fel 1 zsemlét, majd 4,5 dl tejből öntsünk rá annyit, hogy félig ellepje és villával törjük össze. 1,2 kg zsenge spenótot egy nagy tálba rakva váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát és középső erét szakítsuk ki, majd a megtisztított parajt újból megmosva tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba. Öntsünk rá kb. 2 liter vizet, és időnként átkeverve, fedő alatt, fajtától függően főzzük 10–20 percig, amíg teljesen megpuhul. A zsenge tavaszi spenót puhára főzéséhez 5 perc is elegendő.

 

A megfőtt spenótot szűrjük le, a maradék levét is nyomkodjuk ki és deszkára téve hosszában és keresztben vágjuk apróra. 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, reszeljünk rá 2 gerezd fokhagymát, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. A szokásosnál nagyobb méretű edényben pirított rántáshoz tegyük hozzá a parajpürét, és állandóan kevergetve, lángterelő felett főzzük kb. 5 percig. Időközben adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét is, és alaposan beledolgozva forraljuk össze a spenóttal. Ha a beáztatott zsemle nem elég puha, kissé melegítsük fel, és néhányszor keverjük át a pépet. Ezután öntsük hozzá a maradék, és a zsemléből kinyomkodott tejet. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót, és ízlés szerint max. negyed mokkáskanál őrölt borsot, majd tovább kevergetve főzzük még 5 percig.

Melegen, feltéttel tálaljuk. Tejfölös gombapaprikással, gombakrokettel illetve tükörtojással vagy kemény tojással fogyasztva is finom. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel.

Sóskafőzelék

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.

Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

 

Hozzávalók:

1 kg sóska

2 ek liszt

2 deci tejföl

1 deci tej

 

Elkészítés:

1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál

A sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel, és tegyük a habarékot a mártásba. Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk. Sokan fogyasztják a sóskát petrezselymes burgonyával. Hűtőszekrényben tároljuk. Nyáron az  alacsony nedvességtartalmú sóskából 80 dg is elegendő.

Télen a parajhoz hasonlóan mirelit sóskából is készíthetünk főzeléket.

Négy évszak méregtelenítő koktél

Hozzávalók:

Egy csokor petrezselyem

Kis maréknyi búzafű

Négy-öt sárgarépa

Egy magozott alma

Fél cékla

 

Elkészítés:

Fogjuk csomóba a petrezselymet és a búzafűt, majd nyomjuk át a lékészítő gépünkön a sárgarépával, a zellerrel, az almával és a céklával együtt.

Cherie tisztító koktélja

Hozzávalók:

Félcentis gyömbérdarab

Egy cékla

Fél magozott alma

Négy sárgarépa

 

Elkészítés:

Nyomjuk át a gyömbért, a céklát és négy sárgarépát és az almát a lékészítő gépünkön a sárgarépával együtt.

gyömbérkoktél

Hozzávalók:

Félcentis gyömbérdarab

Négy-öt sárgarépa

Fél magozott alma

 

Elkészítés:

Nyomjuk át a gyömbért a lékészítő gépünkön a sárgarépával és az almával együtt.

Sárgaborsópüré leves

Hozzávalók 4 személyre:

24 dkg sárgaborsó

2 kávéskanál napraforgóolaj

1 db kisebb vöröshagyma

4 evőkanál tej

2 kávéskanál citromlé

 

Elkészítés:

A kiválogatott és megmosott feles borsót a főzés előtt legalább 3-4 órával annyi langyos vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Ezután feltesszük főni, majd hozzáadva a még szükséges vízmennyiséget, sózzuk, beletesszük az egészbenhagyott, megtisztított és lemosott vöröshagymát, majd fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára főzzük. Amikor a borsó felpuhult, a vöröshagymát kiemelve, áttörjük vagy turmixoljuk, és az olajból és kukoricalisztből készített zsemleszínű rántáshoz hozzáadva, sóval, tejjel és a citromlével ízesítve összeforraljuk, majd tálaljuk.

 

Munka: 60 perc

1 adag: 279 kcal

Boros csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkecomb

10 dkg kolozsvári füstölt szalonna

10 dkg paradicsompüré

1 dl száraz fehérbor

1 teáskanál mustár

1/2 citrom leve és reszelt héja

1 dl tejföl

 

Előkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, besózzuk. A szalonnát nagyon vékonyan felszeleteljük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

 

Előkészítés:

Egy tűzálló tálat kibélelünk a szalonna felével. Ráfektetjük a húsdarabokat. A paradicsompürét elkeverjük a borral, a mustárral, a citrom levével és reszelt héjával. A mártást a húsra öntjük. Befedjük a maradék szalonnával. Kevés vizet öntünk a hús alá, a tálat alufóliával befedjük, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Majd eltávolítjuk a fóliát, ha kell pótoljuk az elpárolgott nedvességet (ne hideg vízzel vagy borral, mert a tál elrepedhet!), és a combokat ropogós pirosra sütjük. A tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

Munka: 15 perc

Fogyasztható: 1 óra 15 perc múlva

1 adag: 433 kcal

Stefánia-vagdalt

Hozzávalók 4 személyre:

24 dkg sertéshús

1 db kisebb vöröshagyma

1-2 kávéskanál petrezselyemzöld

1-2 db tojás

1 db főtt tojás

2 szelet kukoricakenyér

2 kávéskanál napraforgóolaj

1 kávéskanál őrölt-bors

 

Előkészítés:

A lemosott sertéshúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a nyers tojást, a beáztatott és kinyomkodott kukoricakenyeret, sót és az olaj felén megfonnyasztott vöröshagymát, őrölt borsot, petrezselymet. Ezután a masszát jól összedolgozzuk, majd a keményre főtt és megtisztított tojást a henger alakúra formált húsmassza közepébe tesszük. Ezután az olajjal kikent peremes sütőlemezre helyezzük, vízzel és olajjal megkenjük, meglocsoljuk és megsütjük. A sütéshez a közepes erősség a legmegfelelőbb. A húst sütés közben a levével locsolgatjuk, hogy ki ne száradjon.

 

Munka: 90 perc

1 adag: 277 kcal

Gombafelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg gomba

4 evőkanál kukoricaliszt

2 dl tej

1-2 db tojás

2 kávéskanál petrezselyemzöld

szerecsendió

2 kávéskanál margarin

2 kávéskanál napraforgóolaj

 

Előkészítés:

A megtisztított gombát lemossuk, majd apróra összevágva a vágott petrezselyem felével felteszzük az olajjal kikent teflonbevonatú edénybe. Gyengén sózzuk, majd adagonként egy evőkanálnyi vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk. Közben a forrásban levő tejbe hintjük a kukoricalisztet állandó keverés mellett, és addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Hozzákeverjük a margarin felét, amikor kihűlt, hozzáadjuk a gombát, a tojássárgáját, a sót, szerecsendió-reszeléket és a maradék petrezselymet. Jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a margarinnal kikent pudingformába tesszük, és gőzben kifőzzük.

 

Munka: 40 perc

1 adag: 223 kcal

 

Rizspalacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás

8 evőkanál tej

8 dkg rizsliszt

1 dl szódavíz

2 evőkanál olaj

2 evőkanál porcukor

 

 

Előkészítés:

A tojást kikeverjük a tejjel, beleszitáljuk a rizslisztet, és fél órát állni hagyjuk.

 

Elkészítés:

A masszába belespricceljük a szódavizet. A tésztából a szokásos módon, kevés megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Lekvárral, cukros-fahéjas kakaóporral, diókrémmel vagy vaníliás túróval töltjük, feltekerjük és meghintjük porcukorral. Sós változatban is készíthető: hagymás gombával, darált pörkölttel, sonkával, sajtkrémmel, zöldségpürével tölthetjük. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

 

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

1 adag: 214 kcal

 

INSumed fogyókúra: Gyorsan, egyszerűen lefogyni orvosi felügyelettel. Fogyókúra tartós eredménnyel, 10 éves szakmai tapasztalat Fogyókúrájához válasszon orvosilag felügyelt módszert!

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS

Kérjen orvosi segítséget fogyásához

Telefon:  06-70 /942-8168

© 2015 Copyright orvosifogyokura.hu - Minden jog fenntartva.