Lisztérzékenyek receptjei

Sárgaborsópüré leves

Hozzávalók 4 személyre:
 
24 dkg sárgaborsó
2 kávéskanál napraforgóolaj
1 db kisebb vöröshagyma

4 evőkanál tej
2 kávéskanál citromlé

Elkészítés:
 
A kiválogatott és megmosott feles borsót a főzés előtt legalább 3-4 órával annyi langyos vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Ezután feltesszük főni, majd hozzáadva a még szükséges vízmennyiséget, sózzuk, beletesszük az egészbenhagyott, megtisztított és lemosott vöröshagymát, majd fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára főzzük. Amikor a borsó felpuhult, a vöröshagymát kiemelve, áttörjük vagy turmixoljuk, és az olajból és kukoricalisztből készített zsemleszínű rántáshoz hozzáadva, sóval, tejjel és a citromlével ízesítve összeforraljuk, majd tálaljuk.

Munka: 60 perc
1 adag: 279 kcal

Sárgaborsót és más hüvelyeseket ehetnek a lisztérzékenyek

Sárgaborsót és más hüvelyeseket ehetnek a lisztérzékenyek
 
Separator
 

Boros csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:
 
4 csirkecomb
10 dkg kolozsvári füstölt szalonna
10 dkg paradicsompüré
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál mustár
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 dl tejföl

Előkészítés: 
 
A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, besózzuk. A szalonnát nagyon vékonyan felszeleteljük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
 
Elkészítés:  
 
Egy tűzálló tálat kibélelünk a szalonna felével. Ráfektetjük a húsdarabokat. A paradicsompürét elkeverjük a borral, a mustárral, a citrom levével és reszelt héjával. A mártást a húsra öntjük. Befedjük a maradék szalonnával. Kevés vizet öntünk a hús alá, a tálat alufóliával befedjük, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Majd eltávolítjuk a fóliát, ha kell pótoljuk az elpárolgott nedvességet (ne hideg vízzel vagy borral, mert a tál elrepedhet!), és a combokat ropogós pirosra sütjük. A tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Munka: 15 perc
Fogyasztható: 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 433 kcal
 
Separator
 

Stefánia-vagdalt

Hozzávalók 4 személyre:
 
24 dkg sertéshús
1 db kisebb vöröshagyma
1-2 kávéskanál petrezselyemzöld
1-2 db tojás
1 db főtt tojás

2 szelet kukoricakenyér
2 kávéskanál napraforgóolaj
1 kávéskanál őröltbors

Elkészítés: 
 
A lemosostt sertéshúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a nyers tojást, a beáztatott és kinyomkodott kukoricakenyeret, sót és az olaj felén megfonnyaszott vöröshagymát, őrölt borsot, petrezselymet. Ezután a masszát jól összedolgozzuk, majd a keményre főtt és megtisztított tojást a henger alakúra formált húsmassza közepébe tesszük. Ezután az olajjal kikent peremes sütőlemezre helyezzük, vízzel és olajjal megkenjük, meglocsoljuk és megsütjük. A sütéshez a közepes erősség a legmegfelelőbb. A húst sütés közben a levével locsolgatjuk, hogy ki ne száradjon.

Munka: 90 perc
1 adag: 277 kcal
 
Separator
 

Gombafelfújt

Hozzávalók 4 személyre:
 
20 dkg gomba
4 evőkanál kukoricaliszt
2 dl tej
1-2 db tojás

2 kávéskanál petrezselyemzöld
szerecsendió
2 kávéskanál margarin
2 kávéskanál napraforgóolaj

Elkészítés: 
 
A megtisztított gombát lemossuk, majd apróra összevágva a vágott petrezselyem felével felteszzük az olajjal kikent teflonbevonatú edénybe. Gyengén sózzuk, majd adagonként egy evőkanálnyi vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk. Közben a forrásban levő tejbe hintjük a kukoricalisztet állandó keverés mellett, és addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Hozzákeverjük a margarin felét, amikor kihűlt, hozzáadjuk a gombát, a tojássárgáját, a sót, szerecsendió-reszeléket és a maradék petrezselymet. Jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a margarinnal kikent pudingformába tesszük, és gőzben kifőzzük.

Munka: 40 perc
1 adag: 223 kcal

 

A gomba jól illeszkedik a lisztmentes étrendbe
A gomba jól illeszkedik a lisztmentes étrendbe

 
Separator
 

Burgonyakása

Hozzávalók 4 személyre:
 
65 dkg burgonya
4 evőkanál kukoricaliszt
4 evőkanál tej

4 mokkáskanál margarin
4 dkg sajt

Elkészítés:
 
Az alaposan megmosott burgonyát meghámozzuk, majd egyenlő nagyságú kockákra vágva, gyengén sózva, meleg vízbe feltesszük főni. Lehetőleg annyi vizet tegyünk rá, hogy a burgonyát majdnem ellepje. Ezután gyenge erősségű főzőfelületen, fedő alatt puhára főzzük. Amikor a burgonya már villával szétnyomható, a főzőlé leöntése nélkül a burgonyát összetörjük, és melegen belekeverjük a kukoricalisztet, a forró tejet, és ízlés szerint sózva alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a margarint, és addig főzzük állandó keverés mellett, amíg a liszttel össze nem főtt. Melegen, a reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Munka: 50-60 perc
1 adag: 285 kcal

 
Separator
 

Keksz rizslisztből

Hozzávalók 10 személyre:
 
30 dkg rizsliszt
8 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg margarin
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:
 
A rizslisztet a cukorral, a tojással, a szobahőmérsékleten tartott margarinnal, vaníliás cukorral, sütőporral összemorzsoljuk, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy könnyen formálható tésztát kapjunk. Ezután meleg helyen legalább fél órát pihentetjük, és a húsdarálóra szerelt kekszformán átengedve tetszés szerinti alakzatra formáljuk. Ezután a zsiradékkal kikent sütőlemezre rakva, előmelegített sütőben, a közepesnél gyengébb erősség mellett rózsaszínűre sütjük. A megsült kekszet kiszedve még melegen lehetőleg takarjuk le alufóliával, hogy ne száradjon ki.

Munka: 60 perc
1 adag: 230 kcal

 
Separator
 

Rizspalacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
 
4 tojás
8 evőkanál tej
8 dkg rizsliszt
1 dl szódavíz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál porcukor

Előkészítés:
 
A tojást kikeverjük a tejjel, beleszitáljuk a rizslisztet, és fél órát állni hagyjuk.
 
Elkészítés:
  
A masszába belespricceljük a szódavizet. A tésztából a szokásos módon, kevés megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Lekvárral, cukros-fahéjas kakaóporral, diókrémmel vagy vaníliás túróval töltjük, feltekerjük és meghintjük porcukorral. Sós változatban is készíthető: hagymás gombával, darált pörkölttel, sonkával, sajtkrémmel, zöldségpürével tölthetjük. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 214 kcal

Még több hasznos ismeretanyagért iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!