LEVESEK

Brokkolikrémleves
Burgonyakrémleves szerecsendióval
Borsóleves
Fűszeres paradicsomleves
Gyümölcsleves
Sütőtökkrémleves
Zellerkrémleves

Separator

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
1 fej brokkoli (vagy 1/2 kg mélyhűtött)
3 db krumpli
1 adag barnarizs (maradék is jó)
4 gerezd fokhagyma

bors
babérlevél
ételízesítő
szezámmag
lenmag

Elkészítés: Ételízesítős és babérleveles vízben megfőzzük a hámozott, kockára vágott burgonyát a brokkolival és a fokhagymagerezdekkel együtt (kb. 15 perc). Félretehetünk néhány főtt brokkolirózsát, ha nem szeretnénk teljesen pépesre a levest, amit a végén a tetejére teszünk. Ha megfőttek a hozzávalók, összeturmixoljuk az egészet a barnarizzsel együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, a főzőlével higíthatjuk.

Végül a lenmagot és szezámmagot pirítsuk meg, és szórjuk díszítésnek a tetejére.

Separator

Burgonyakrémleves szerecsendióval

A burgonya segíti az emésztést, a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, valamint rengeteg káliumot, C-vitamint és rostot tartalmaz. A szerecsendió pedig remek fogyasztó fűszer, ami beindítja az anyagcserét.

Hozzávalók:
350 g krumpli
1 liter zöldségleves
újhagyma
1 tojás
150 g zsírszegény tejszín
1 evőkanál vaj
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:Hámozd meg, mosd meg, majd vágd szeletekre a burgonyát. Az újhagymát karikázd fel. A vajat melegítsd meg egy lábosban, párold meg benne a krumplit és az újhagymát, majd öntsd hozzá a zöldséglevest, sózd, borsozd, és 20 percig főzd. A levest ezután turmixold össze, a tojást egy kevés levessel verd fel, és keverd a tűzről levett levesbe. Add hozzá a felvert tejszínhabot, és ízesítsd.

Separator

Borsóleves

A borsó B- és C-vitamint, vasat és sok rostot tartalmaz, emellett gyorsítja az anyagcserét. A petrezselyem pedig kiváló vízhajtó hatású, és megkönnyíti az emésztést is.

Hozzávalók:
500 g borsó
2 fej hagyma
fél liter zöldségleves
50 g vaj
petrezselyemzöld
só bors, szerecsendió.

Elkészítés:A vöröshagymát vágd apróra, és vajon párold meg. Add hozzá a borsót, a zöldséglevest, majd 20 percig főzd, és ízlés szerint fűszerezd.
Separator

Fűszeres paradicsomleves

A paradicsom rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezenkívül segíti a szervezetet a rák elleni védekezésben.

Hozzávalók:
1 kg paradicsom
fél liter tyúkhúsleves
1 citrom reszelt héja és leve
bazsalikom, só, bors

Elkészítés:A paradicsomot hámozd meg és pürésítsd. Forrald fel a húslevessel, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd a citrommal, a sóval és a borssal. Apróra vágott bazsalikommal tálald.

Separator

Gyümölcsleves

Hozzávalók:
50 dkg többféle gyümölcs
2 tojás
fél doboz tejföl
2 kanál liszt

tetszés szerint méz
5 evőkanál zabpehely
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés: A megtisztított, darabolt gyümölcsöket bő, sós vízben megfőzzük. Ha félig megfőttek,beleszórjuk a zabpelyhet, s tovább főzzük.
Habarást csinálunk a tojássárgájával,tejföllel, liszttel, és lassan a levesbe öntjük. Ízlés szerint mézzel ízesítjük.
A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk,és a leves tetejére szaggatjuk. Pár perc múlva levesszük a tűzről.
Hidegen tálaljuk,üvegtálban nagyon mutatós.
Separator

Sütőtökkrémleves

A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban gazdag. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db kb 2 kg-os sütőtök
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
4 szál zöldhagyma
2 zöldségleveskocka
2 evõkanál olívaolaj
frissen őrölt bors, só

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát 2 percig pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveskockákat.

Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük.

Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük.

Separator

Zellerkrémleves

 
A petrezselyemmel együtt azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. Immunerősítő.
Hozzávalók:

30 deka csont
zellerlevél
2 kis fej zellergumó
3 deka vaj
3 deka liszt
3 evõkanál tejszín
1 tojás

Elkészítése: 30 dkg csontot 2 evõkanálnyi apróra vágott zellerlevéllel puhára fõzünk, majd levét leszűrjük s félretesszük. A zellert szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztből rántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttört zellert s habverővel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítőül 3 evõkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított zsemlekockával tálaljuk.

Még több hasznos ismeretanyagért iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!