FŐZELÉKEK

Hús nélküli répafőzelék
Karalábéfőzelék
Parajfőzelék
Sóskafőzelék

Separator

Hús nélküli répafőzelék

A sárgarépa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns, fajtánként változó (6-15 mg / 100 g között mozog).
A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, mely nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.Erősíti az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.

Hozzávalók:
1 kiló répa
2-3 paradicsom
2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
zöldségleves kocka
só, bors, kömény, pirospaprika, szerecsendió

Elkészítés:
A zöldségleves kockából 1 liter levest készítünk, a répát 3-4 centis darabokra vágva feltesszük főni, majd a többi hozzávalót is kisebb kockákra felvágva hozzáadjuk. Kb. fél órát hagyjuk főni – félkeménységig – majd kihűtjük és turmixgépben átturmixoljuk. Ha ezzel végeztük visszaöntjük a főzeléket az eredeti edénybe, s néhány percig együtt összerotyogtatjuk. Reszelt füstölt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal isteni.

Separator

Karalábéfőzelék

A karalábé hámozva nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. Levelei tulajdonképpen gazdagabbak tápanyagban. Háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van bennük.
Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium (380 mg), kalcium (68 mg), magnézium (43 mg), réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór.


Hozzávalók:

1 kg zsenge karalábé
1 kis csomó petrezselyem
2 ek liszt
1 deci tejföl
1 deci tej

Elkészítése: 1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt.

Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófőzeléknél leírt módon, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel.

(Jótanács: Sajnos leveleit egyszerűen kidobjuk, elherdáljuk, pedig háromszor annyi vitaminjával a zsenge levelek hasznos alkotórészei lehetnének zöld salátáknak. A gumók a piacon sokszor eleve megkopasztva várják vásárlóikat, de ha saját termést fogyaszthatunk, gondoljunk az értékes levelekre.)

Separator

Parajfőzelék

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.


Hozzávalók:
1 zsemle
4,5 deci tej
kb. 1,2 kg spenót
2 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítése: Előzőleg vékonyan szeleteljünk fel 1 zsemlét, majd 4,5 dl tejből öntsünk rá annyit, hogy félig ellepje és villával törjük össze. 1,2 kg zsenge spenótot egy nagy tálba rakva váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát és középső erét szakítsuk ki, majd a megtisztított parajt újból megmosva tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba. Öntsünk rá kb. 2 liter vizet, és idõnként átkeverve, fedő alatt, fajtától függően fõzzük 10–20 percig, amíg teljesen megpuhul. A zsenge tavaszi spenót puhára fõzéséhez 5 perc is elegendő.

A megfőtt spenótot szûrjük le, a maradék levét is nyomkodjuk ki és deszkára téve hosszában és keresztben vágjuk apróra. 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, reszeljünk rá 2 gerezd fokhagymát, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. A szokásosnál nagyobb méretű edényben pirított rántáshoz tegyük hozzá a parajpürét, és állandóan kevergetve, lángterelő felett fõzzük kb. 5 percig. Időközben adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét is, és alaposan beledolgozva forraljuk össze a spenóttal. Ha a beáztatott zsemle nem elég puha, kissé melegítsük fel, és néhányszor keverjük át a pépet. Ezután öntsük hozzá a maradék, és a zsemléből kinyomkodott tejet. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót, és ízlés szerint max. negyed mokkáskanál őrölt borsot, majd tovább kevergetve főzzük még 5 percig.
Melegen, feltéttel tálaljuk. Tejfölös gombapaprikással, gombakrokettel illetve tükörtojással vagy kemény tojással fogyasztva is finom. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besûrûsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel.

Separator

Sóskafőzelék

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Hozzávalók:
1 kg sóska
2 ek liszt
2 deci tejföl
1 deci tej

Elkészítése:1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evõkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedõ alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedõ nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskaná

l sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel, és tegyük a habarékot a mártásba. Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk. Sokan fogyasztják a sóskát petrezselymes burgonyával. Hűtőszekrényben tároljuk. Nyáron az  alacsony nedvességtartalmú sóskából 80 dg is elegendő.

Télen a parajhoz hasonlóan mirelit sóskából is készíthetünk főzeléket.

Még több hasznos ismeretanyagért iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!