FŐÉTELEK

Ananászos csirkemell
Fetasajtos, diétás csirke
Joghurtban sült csirkemell
Pácolt pulykamell zöldségekkel
Sült csirkemáj karibi barna-rizzsel
Vörös áfonyás sertésborda
Zöldséggel töltött pulykarolád
Fokhagymás tengeri halfilé
Natúr heck zsírszegényen
Zöldséges hal

Separator

Ananászos csirkemell

Hozzávalók:
1,6 kg csirkemell filé
60 dkg ananász karika
25 dkg trappista sajt
1 csomag sültcsirke fűszerkeverék
1,5 dl olíva olaj
8 dkg liszt
80 dkg rizs
3 dkg kurkuma
15 dkg sárgarépa kocka
1 fej saláta díszíteni
4 dkg só

Elkészítése: A csirkemell filét 8 dkg-os szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk enyhén sózzuk, lisztben megforgatjuk és felforrósított olívaolajban sütjük, közben megszórjuk fűszerkeverékkel. Tálalásig benne hagyjuk az olajban. Kurkumával, sárgarépakockával, sóval ízesített párolt rizst adunk hozzá. Felkarikázott ananászt teszünk a tetejére és sajttal lereszeljük.

Separator

Fetasajtos, diétás csirke

Hozzávalók:
Személyenként a fetasajtos csirkéhez:
8 deka csirkemell
4 deka fetasajt
ízlés szerint só
teáskanálnyi étolaj
oregano, kakukkfű, bazsalikom.

A burgonyasalátához:
20 deka burgonya
5 deka lilahagyma
egy deci majonéz
2 deci joghurt
fél citrom leve
ízlés szerint mustár, őrölt bors, kevés só.

Elkészítése:
A csirkemell mindkét oldalát átsütjük (ha nincs rostlapunk, teflon serpenyőben). Ezután megszórjuk a fűszerekkel. Rárakjuk a fél centi vékony szeletre vágott fetasajtot, úgy, hogy a szélén egy kevés a hússzeletből is kilátszódjon. Előmelegített sütőben tizenöt perc alatt készre sütjük.

A héjában megfőzött, majd meghámozott burgonyát és a hagymát felkockázzuk. A majonézt kikeverjük a fűszerekkel, majd a joghurttal elegyítjük. Összekeverjük a kockára vágott burgonyával és hagymával. Végül fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Separator

Joghurtban sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell
2 dl natúr joghurt
2 fokhagymagerezd
só, őrölt bors, 1 mokkáskanál gyömbérpor,
1 mokkáskanál pirospaprika (lehet csípős is)
1 késhegynyi kurkuma

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával. A csirkemelleket beleforgatjuk és letakarva, egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk.

A hűtőből kivéve tűzálló tálra fektetjük, lefedjük, és mikrohullámú sütőben 750 wattal 10 percig pároljuk. Ha ennyi idő alatt nem puhulna meg, 2-3 percre még visszatesszük.

Természetesen a pácolt csirkemelleket kevés zsiradékon 2 szelet húshoz kb. 1 kanál olajat, vagy margarint használjunk is kisüthetjük, így azonban egy kicsit kalóriadúsabb lesz az étel. Először fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, ha szükséges öntsünk rá egy kis vizet, majd a fedőt levéve mindkét oldalát pirítsuk meg.
Separator

Pácolt pulykamell zöldségekkel

A pulykahúst egész egyszerűen, pár perc alatt is elkészíthetjük, de ha kicsit több időt szánunk rá- megéri!

Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
1 cukkini
1 paprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál tejföl

A pácoláshoz:
1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál oregano, 1/2 kávéskanál őrölt rozmaring, 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Egy tálban keverjük össze a pácoláshoz a fűszereket az olajjal és a citromlével. Tegyük bele a kockára vágott húst és jól keverjük össze. A húst rakjuk egy éjszakára hűtőszekrénybe.Másnap a hagymát, a paprikát és a cukkínit vágjuk csíkokra. Teflon serpenyőben először a húst süssük pirosra, majd vegyük ki egy tányérra. Ezután ugyabban a serpenyőben süssük addig a zöldségeket, amíg puhulni kezdenek, aztán tegyük vissza az edénybe a húst. Ha elpárolgott volna a zöldségek leve, akkor öntsünk alá 0,5-1 dl vizet, s lefedve páruljuk még néhány percig. Mielőtt a víz elfőne keverjük hozzá a tejfölt.

Köretnek tésztát, vagy párolt rizst tálalhatunk hozzá.
Separator

Sült csirkemáj karibi barna-rizzsel

Hozzávalók:
A májhoz:
12 dkg csirkemáj
2 dkg vöröshagyma
5 ml olaj
0,2 g majoránna
0,1 g feketebors

A karibi barnarizshez:
4 dkg barnarizs
3 dkg fekete bab (konzerv)
1,5 dkg paradicsompaprika
1,5 dkg póréhagyma
3 g olívaolaj
0,5 g fokhagyma
0,08 g köménymag
0,05 g petrezselyemzöld

Elkészítése: A csirkemájat letisztítjuk, a vöröshagymát vékonyra felkarikázzuk. Kevés növényi olajjal kikent tepsibe tesszük őket, lazán összekeverve, és előmelegített sütőben, nagy hőfokon, hirtelen készre sütjük. Sütés közben ízesítjük majoránnával, borssal és a végén kevés sóval. Készülhet nyílt lángon is, akkor a hagymát előbb fonnyasszuk meg, de vigyázzunk, mert a máj pattog sütés közben! Ha nem konzerv babot használunk, áztassuk be előző este és másnap babérlevéllel, sóval, fokhagymával főzzük puhára. Az olíván megfuttatott póréhagymára dobjuk ezután a babunkat és a kockázott, hámozott paradicsommal összesütjük. Ha elkészült, összekeverjük az előzőekben már ismertetett módon elkészített barnarizzsel és megszórjuk petrezselyemzölddel.
Separator

Vörös áfonyás sertésborda

Hozzávalók 6 személyre:

6 sertésborda kicsit kiklopfolva
2 csésze friss vagy fagyasztott vörösáfonya (lehet fekete is)
3/4 csésze cukor
1 tk só
1/4 tk õrölt bors
kevéske víz

Elkészítése: Serpenyőben, kevés olajban kicsit pirítsuk át a bordákat, majd itatóssal, szalvétával szedjük le róla a felesleges olajat. Az áfonyát, a cukrot, a sót és a borsot engedjük fel 1 csésze vízzel, majd a fűszeres, gyümölcsös keverékünket öntsük a hús alá.
Forraljuk fel, majd lassú tûzön kb. 45 perc alatt főzzük, pároljuk puhára. Időről időre pótoljuk a távozó vizet.
Separator

Zöldséggel töltött pulykarolád

Hozzávalók 2 személyre:

250 g pulykamell
10 dkg póréhagyma
10 dkg sárgarépa
50 g hagyma
2 deci olaj
húslé
só, bors
mustár
petrezselyemzöld
szerecsendió

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát és a póréhagymát forró vízben blansírozzuk (pár percig forró vízben főzzük), leöblítjük és lecsöpögtetjük. A húst bekenjük a mustárral, ráhelyezzük a hagymakarikákat, a póréhagymalevelet és a sárgarépát, majd roláddá tekerjük és konyhai zsineggel átkötjük.

A roládot a felforrósított olajba tesszük, és minden oldalát barnára sütjük. Ezután aláöntünk egy kevés húslevest, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a zsineget eltávolítjuk és a húst felszeleteljük. A mártást sűrűre forraljuk és héjában sült burgonyával tálaljuk.

Separator

Fokhagymás tengeri halfilé

A tengeri hal fogyasztása nem csak fogyókúrázók számára, hanem cukorbetegek, szív- és érbetegek részére is különösen ajánlott alacsony energiatartalma, kedvező zsírsav-összetétele miatt. Ezenkívül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
Fekély- és epebetegek számára azonban a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasolt az étel fogyasztása.

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (filézett tőkehal)
2-3 deci tej
2-3 ek margarin
3 gerezd fokhagyma
grill vagy flecken fűszerkeverék

bors

Elkészítése: A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, szükség esetén borsozzuk, sózzuk. Teflonedényben megolvasztunk 1-1,5 evőkanál margarint, beletesszük a halszeletek felét és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk. Megismételjük a műveletet a halszeletek másik felével. Párolt zöldség, saláta, vagy burgonya illik hozzá.

Separator

Natúr heck zsírszegényen

A készítmény javasolt epe-, máj- és bélbetegségben szenvedőknek, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, valamint hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek.

Hozzávalók 1 főre:
150 g heck
csapott ek liszt
fél gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál olaj
½ mokkáskanál fűszerpaprika
csipet mokkáskanál borsikafű
½ mokkáskanál só

Elkészítése: A hecket megtisztítjuk, lemossuk, majd a fokhagymapépből, fűszerpaprikából, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Ezután lisztben megforgatjuk, fóliába csomagoljuk, és sütőlemezre téve az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, salátával, zöldség-, burgonya- vagy rizskörettel. Az elkészítéséhez szükséges idő kb. 25 perc.

Separator

Zöldséges hal

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg hal
10 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg gyalult patisszon
10 dkg gomba
20 dkg paradicsom

késhegynyi õrölt fehér bors
víz
vaj

Elkészítése: A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Elõmelegített tûzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütõben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük.

Még több hasznos ismeretanyagért iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!