ÉLETMÓD TIPPEK

Számoljunk le a farkaséhséggel

Ősszel szervezetünk elkezdi felhalmozni tartalékait, a hűvösre készülve kalóriaigényünk is növekszik. Nehéz ilyenkor megállni a nassolást, ugyanakkor a főétkezéseket idő hiányában sokan elhagyjuk. A hiedelemmel ellentétben nem kell hozzá óriási önkontroll, csak egy kis áthangolás. 

Panírban, bundában a hideg ellen

A zord idő velejárója, hogy kiadósabb, gazdagabb falatokra vágyunk, mint az enyhébb évszakokban. Ahogy a hidegben a jó közérzethez nélkülözhetetlen egy puha, vastag kabát, ugyanúgy ízlelőbimbóink is jó néven veszik a mindenféle földi jóba öltöztetett rántott és göngyölt finomságokat.

Zöldfűszerekkel az egészségért!

Ételízesítő és gyógynövény egyben? Konyhakertben vagy akár lakásban is termeszthető? Frissen és szárítva egyaránt használható? Minden háztartásban kéznél van? A legtöbb ételhez valamelyik fajtája biztosan illik? A kérdések alapján nem nehéz rájönni, hogy cikkünk a legismertebb zöldfűszereket mutatja be.

Leleményes spórolás

Vannak időszakok, amikor a kacsalábon forgó vár és a brillékszerek beszerzését el kell odázni egy kicsit – de a terülj-terülj asztalkámról kiszeret lemondani? Jó hírünk van: nem is kell! Kevés pénzből finomságokat kihozni ugyanis nem ördöngösség. Mindössze egy csipet leleményre van szükség hozzá.

Immunerősítő ételek
Télvíz idején nemcsak a gyógyszeres szekrény, de a konyha is komoly védőpajzsként funkcionálhat a hívatlan bacilusokkal és vírusokkal szemben. Miből együnk többet ilyenkor, hogy ellenállóbb legyen a szerveztünk?

Színes őszi étrend

A hűvösebb őszi napok beköszöntével fokozottan előtérbe kerül a természetes és változatos vitaminpótlás igénye. Bár az évszak korántsem kényeztet el bennünket a friss zöldségek és gyümölcsök oly gazdag választékával, mint ahogy azt nyáron megszoktuk, ám szerencsére októberben is bőven van miből válogatnunk, ha természetes finomságokra vágyunk.

 

Számoljunk le a farkaséhséggel

Csipegessünk, válogassunk, a korlátlan habzsolás helyett pedig inkább válogassuk ki az ínyenc falatokat, koncentráljunk az ízekre. De mégis, hogyan készíthetünk akkor magunknak egészséges, vitamindús harapnivalókat? Mit és mennyit együnk, ha két étkezés között ránk tör a farkaséhség, de nem szeretnénk télire egy számmal nagyobb nadrágot húzni?

Az első és legfontosabb, hogy kerüljük a fölösleges nassolást : már az is étkezésnek számít, ha egy falat étel a szánkba kerül.

Kávészünetben a capuccino mellé rendelt süteményt akár el is hagyhatjuk . A kávé önmagában is desszertnek számít, emellett 1-2 kocka ét csokit is megengedhetünk magunknak.

A baráti beszélgetések közben elfogyasztott burgonyachips helyett pl. egy maréknyi natúr pattogatott kukorica is tökéletes .

Kevés energia-befektetéssel, apró konyhai fortélyokkal igazán könnyű, mégis tápláló apró fogásokat készíthetünk magunknak, ami átsegíthet akár az ebéd és a vacsora között tátongó szakadékon.

Tippek Harapnivalókhoz:

  • Készítsünk turmixot friss gyümölcsből alacsony zsírtartalmú, natúr joghurtból fahéjjal ! Ha pár csepp mézzel édesítjük és lefagyasztjuk, fagylaltnak is remek.
  • Fogyasszunk néha olajos magvakat! Kis mennyiségben (3-5 dkg, vagy egy kis maréknyi) rendkívül jó kiegészítői a napi étkezéseknek, esszenciális zsírsavakat, fontos nyomelemeket tartalmaznak.
  • Igazi ínyenc választás, ha a dióféléket (mogyoró, mandula) aszalt gyümölcsökkel kombinálju k, de pár cikk alma mellé is kiváló rágcsálnivalók. Vigyázzunk azonban, mert szintén rendkívül kalóriadús finomságok, csak mértékkel fogyasszunk belőlük (kedvező élettani tulajdonságaik ellenére)! mi tudunk aszalni otthon?
  • Válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket , 1-2 evőkanál müzlit pl. joghurttal.
  • Alakbarát lakoma? A nyers zöldségek, saláták korlátlanul fogyaszthatóak, akár két étkezés között is . Könnyű, ám pikáns dresszingekkel, kevés sovány reszelt sajttal biztos, hogy eltelítenek, kalóriatartalmuk pedig alacsony.
  • Kevesen tudják, hogy a pár perc alatt elkészíthető zöldséges muffin igazi csemege . Készíthetjük idényzöldségekből, pl. sütőtökből. Ha teljes kiőrlésű lisztből állítjuk össze, hamarabb eltelít, miközben többet tettünk karcsúságunk megőrzéséért, mint gondolnánk.
  • Tízóraira remek ötlet, ha 1-2 db idénygyümölcsöt fogyasztunk (pl. 1 szelet dinnyét, 1-2 db barackot vagy almát, esetleg pár szem szilvát vagy 1 szelet sütőtököt).

 

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Separator

Panírban, bundában a hideg ellen

 

Aranyat érő fogások

A rántott hús diadalútja azóta töretlen, amióta az ókorban feltalálták a panírozást. A görög és római előkelőségek szakácsai azonban kenyérmorzsa helyett aranyfüsttel vonták be a sült húsokat. A tehetősebbek később is szívesen jelezték társadalmi helyzetüket csillogó ínyencségekkel, de a nemes panírnak gyógyhatást is tulajdonítottak. A kisebb költségvetésből gazdálkodó konyhafőnökök leleményének köszönhetjük az aranyfüst eszményi helyettesítőjét: a prézlit. Nem egyszerű szófordulat tehát, amikor egy recept utasításaiban azt olvassuk: süssük aranybarnára az ételt.


Panírpraktikák

Az igazi bundás étel egyszerre puha és ropogós, alapízét nem harsogja túl egyik fűszer sem, mégis minden falat csupa zamat. De vajon mi lehet a titka a kifogástalan rántott húsnak, sajtnak vagy halnak? Máris mondjuk.

Ha puhább, szaftosabb húst kívánunk, áztassuk tejbe vagy fűszeres-olajos pácba a szeleteket klopfolás előtt … 1 órára, majd csurgassuk le és töröljük szárazra őket. A puhaság másik fortélya a dupla panír: a liszt és tojás után ismét liszt és tojás jöjjön, s csak ezután a zsemlemorzsa.

A rántott sajt különösen kényes eledel: szintén a kétrétegű bundát szereti. Ha sülés közben villa helyett lapáttal forgatjuk, a sajt szétolvadását is megelőzhetjük.

A panírozott darabokat sose pakoljuk egymásra, mert összeragadnak . Nem ajánlatos sokáig állni hagyni sem, mert ha a bundázás elázik, búcsút mondhatunk a ropogósságnak.

A rántott ételeket közepes lángon süssük , és amíg az egyik oldaluk megpirul, használjunk fedőt: így elejét vehetjük a kiszáradásnak.


Variációk bundára

Hagyományos panírozás esetén a klopfolás és fűszerezés után lisztbe, aztán elhabart tojásba, végül finom szemű zsemlemorzsába forgatjuk a hússzeletet, majd bő olajban kisütjük. A vasárnapi ebédek megunhatatlan főfogását is érdemes azonban néha megbolondítani valami újdonsággal – hiszen a finom is lehet még finomabb.

A párizsi panírhoz keverjünk sűrű, palacsintatészta állagú masszát lisztből, sóból és tojásból. Az ételt előbb lisztezzük, majd merítsük a tésztába – amelyet feldobhatunk zöldfűszerekkel, pl. metélőhagymával, bazsalikommal vagy kaporral. Ha nyers burgonyát is reszelünk bele, máris egy újabb kedvencet alkottunk: a borzaskát, amelyhez fokhagymás tejföl dukál.

Tápláló és isteni étket tálalhatunk, ha a prézlit olajos magvakkal vegyítjük : szezámmaggal, apróra vágott dióval, mogyoróval vagy mandulával . Sütés közben azonban el ne mozduljunk a serpenyő mellől, mert a magvak könnyen megégnek! Ha ropogósan szeretjük, öntsünk egy kevés olajat a tojáshoz is, ne csak a serpenyőbe.


Mi lehet a bunda alatt?

Ha jól vizsgázott a családi kupaktanács előtt a szokásosnál dúsabb panír, miért ne rántanánk egyszer olyasmit, ami eddig eszünkbe sem jutott? Hogy hangzik például a rántott bodzavirág vagy az alma slafrokban (bundás alma)…?

Aki minden igyekezete ellenére sem tud megbarátkozni az édes költeményekkel, színesítheti a menüt rántott burgonyával, tojással vagy palacsintával . A vegetáriánus étrenddel kacérkodó ismerőseinket garantáltan lenyűgözhetjük efféle fogásokkal baráti összejöveteleken. Ők ugyanis jól tudják: van élet a rántott gombán és karfiolon túl is.


Csűrés-csavarás a konyhában

Millió dolog rejtőzhet a bunda alatt, ám ugyanilyen változatos az ételekre borított köntösök és kabátok kínálata is. Mivel pedig már kitanultuk a panírozás csínját-bínját, semmi sem szabhat határt a kézügyességünknek. Se egy mennyei bacon-kabátos csirkemáj, se egy mediterrán vidékeket idéző töltött szőlőlevél, de még egy zsenge zöldségekben bővelkedő tavaszi tekercs sem. Ha viszont úgy ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, ahogy a jól bevált vasárnapi rántott húsos nosztalgiához, télvíz idején is szerezzünk örömet szeretteinknek egy remekbe szabott töltött káposztával vagy töltött paprikával.

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Separator

Zöldfűszerekkel az egészségért!

Univerzális ízesítő

A zöldfűszerek az ételkészítés elengedhetetlen kellékei , mert a sütés-főzés szinte minden területén bevethetők: nagyszerű ízekkel gazdagítják az ételeket, készíthetünk belőlük fűszerolajat, fűszerecetet és fűszervajat, használhatjuk mártások és szószok ízesítésére, valamint az elkészült finomságok díszítésére is.

Mindig kéznél

A sokoldalú felhasználhatóság mellett azért is szeretjük a zöldfűszereket, mert jótékony hatással vannak az étvágyunkra, segítik az emésztést, bőven tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat . További előnyük, hogy a sarki zöldségesnél vagy élelmiszerboltban könnyűszerrel beszerezhetők, de a friss zöldfűszerek kedvelői virágcserépben, virágládában akár az ablakpárkányon is termeszthetik kedvenceiket.

Tartósítási tippek

A friss zöldfűszereket érdemes minél előbb felhasználni , mert így könnyebben adják át az illat- és aromaanyagokat az ételeknek. Akkor sincs gond, ha nagyobb mennyiséget vásárlunk, mert a zöldfűszereket különféle módszerekkel könnyedén tartósíthatjuk és tárolhatjuk : fagyasztással, szárítással és sózással. A tartósítás előtt műanyag vágódeszkán aprítsuk a zöldfűszereket, mert a fa vágódeszka felszívhatja az ízanyagok egy részét. A főzés során ügyeljünk arra, hogy a megfelelő ízhatás eléréséhez szárított fűszerekből többet kell használnunk, mint a frissekből.

Zöldfűszer ábécé

A jellegzetes, fűszeres aromájú babér olajzöld levelével burgonyából és káposztából készült ételeket ízesíthetünk, de elképzelhetetlen nélküle az igazi vegyes savanyúság, a gulyásleves és a vadas mártás.

A Dél-Amerikából származó bazsalikommal gyakran találkozhatunk olasz ételekben és a legendás pesto-szószban. A magyar konyha is régóta használja, elsősorban sültek, levesek, főzelékek és saláták ízesítésére.

A friss kakukkfűvel óvatosan bánjunk, mert markáns íze könnyen elnyomhatja az ételek ízét. Elsősorban szárnyasokhoz és vadhúsokhoz – különösen borral készítettekhez – ajánljuk, de nagyszerű kiegészítője a sűrű, tartalmas leveseknek is.

Az illóolajakban gazdag kapor a magyar konyha klasszikus fűszernövénye. Bátran kijelenthetjük, hogy savanyú uborka nem létezik nélküle, de szinte minden ételhez illik. Friss íze jól harmonizál a különféle sajtokkal és főzelékekkel, a kapormártás sikere pedig minden étkezésnél garantált.

Bár a majoránna hazánkba csak a 16. században jutott el, egykettőre a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldfűszerévé vált. Sülteknek, grillezett húsoknak, főzelékeknek és leveseknek egyaránt különleges ízt ad, a véres és májas hurka fűszerezéséhez engedhetetlen.

A metélőhagyma – vagy másképpen snidling – abban különbözik a többi zöldfűszerből, hogy kizárólag főzés nélkül (frissen vagy szárítva) fogyasztjuk. Gyomorerősítő és étvágyjavító hatása közismert. Túrós ételek, körözöttek, lágysajtok és mártások készítéséhez ajánljuk.

A kis mennyiségben is nagyszerű ízhatást biztosító rozmaringot elsősorban húsételekhez (vadhúsból és szárnyasokból készült fogások) használjuk, de az igazán finom töltelékből sem hiányozhat. Ínyencek kagylóhoz is kipróbálhatják.

Az ázsiai eredetű, kissé kesernyés tárkony javítja az emésztést. Pikáns aromája jól illik sültekhez, szárnyasokhoz, emellett saláták és köretek gyakori társa. A tárkonyos vadragu leves pedig méltán a magyar konyha egyik büszkesége.

A C- és E-vitaminban gazdag zöldpetrezselyem az egyik legnépszerűbb zöldfűszerünk. Főként levesek, mártások, szószok ízesítésére használjuk, de halételekhez is remek választás. Ünnepi fogásokat is díszíthetünk vele. A petrezselymes burgonya pedig a köretek között különleges helyet foglal el.

Illatos fűszerek sokaságát rejti magába a MAGGI Omlós fortélyok termékcsalád legújabb finomsága is a MAGGI Omlós fortélyok Zöldfűszeres csirkesült alap, mely koriander, majoránna, petrezselyemlevél, bazsalikom, oregano és kakukkfű segítségével varázsolja ételét ízletesen szaftossá és omlóssá.

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Separator

Leleményes spórolás

Vásárlás? Csak okosan!

Bármennyire is szívjuk a fogunkat, a bevásárlást nem lehet elkerülni. A titok csak annyi, hogy ezúttal ne hirtelen felindulásból vessük bele magunkat a forgatagba, hanem tervezzük meg alaposan a shoppingtúrát. Így a kísértések is nagyobb eséllyel kerülnek majd el bennünket. Aranyszabályok:

  • Ne vegyük a nyakunkba a várost korgó gyomorral.
  • Indulás előtt térképezzük fel, mi az, amiből még van otthon.
  • Ne hagyjuk otthon a textiltáskákat, így nem kell a szatyorért fizetni és a környezetet is óvjuk.
  • Szigorúan tartsuk magunkat előre átgondolt bevásárló listánkhoz.
  • Először az alsó polcokat vegyük szemügyre: az olcsóbb termékeket mindig szemmagasság alá helyezik.
  • Válasszuk a kimérős termékeket az előre csomagoltak helyett.
  • Fogyóeszközökből bátran válasszunk nagyobb, gazdaságosabb kiszerelésűt.
  • Import helyett keressük az olcsóbb és egészségesebb hazai idénygyümölcsöket és zöldségeket.

Gépek a képben

Bármennyire hihetetlen, a hiper-szuper háztartási gépek nemcsak a kényelmünket szolgálják, de a pénztárcánkat is képesek kímélni – feltéve, hogy figyelembe veszünk néhány egyszerű szempontot:

  • Sose érjen túl a lábas alján a gázláng – ha nem az edényt melegítjük, akkor az energia elillan.
  • Vegyük elő a szekrény mélyéről a kuktát: macerásabb, de sokkal takarékosabb, mint más edények.
  • Főzés helyett inkább pároljunk.
  • Süssünk egyszerre többféle ételt a sütőben – persze ügyelve az illatok keveredésére.
  • Ha van kávéfőzőnk és vízforralónk, használjuk őket a főzőlap helyett.
  • Minél tisztább a tűzhely, annál jobb a hőkihasználása.
  • Takarékoskodjunk az energiával: ne kezdjünk fagyasztani még meleg ételt.
  • Csak akkor indítsuk el a mosogatógépet, ha tele van és a tányérok elrendezése is tökéletes.

Kidobni tilos!

Kimaradt a köret vacsora után? Senki sem eszi már meg a megszáradt kenyeret? Túl sok lett a saláta? Felejtsük el a szemetest! A rizsből pompás rizottó lehet, a maradék burgonyából gombóc készülhet, a hús mehet a gulyásba, a szikkadt kifliből remekbe szabott mákos guba varázsolható, a gyümölcsök pedig egy mennyei vegyes gyümölcsös pitében köthetnek ki. Érdemes előásni a nagyszülők jól bevált, régi receptjeit is, hiszen ők valószínűleg még nehezebb időkben boldogultak, mint mi.

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Separator

Immunerősítő ételek

Az immunrendszer megérdemli a figyelmet

Immunrendszerünk meghatározott szabályszerűségek szerint működik. Az egyik ilyen alapvetés, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás erősíti szervezetünk védekezőképességét. És ha ez így van, akkor az is nyilvánvaló, hogy a rendszertelen étkezés, a rossz választások veszélybe sodorhatják természetes immunitásunkat.

Egészséget a konyhából

Miként tervezzük meg étrendünket úgy, hogy télen is egészségesek maradjunk? Válasszunk olyan élelmiszereket, melyeknek közismert immunerősítő hatásuk. Íme, néhány jó példa, hogyan gazdagíthatjuk a téli étkezéseket a betegségektől megóvó falatokkal!

A fokhagyma az egyik legismertebb fegyver a vírusok és baktériumok elleni harcban. Közepes gerezdje 100 000 penicillin-egység baktériumölő hatásával egyenértékű. A felhasználás módja változatos, ám kétségkívül nyersen érvényesülnek leginkább pozitív tulajdonságai – ahogyan jellegzetes illata is… Mézzel vagy joghurttal keverve azonban egészen finom házi gyógyszerré változtathatjuk. Nyersen tehetjük még salátába vagy klasszikus módon a pirítósunkra is.

A cékla kellemes mélyvörös színét a benne fellelhető értékes természetes sejtvédő hatású, ún. antioxidánsoknak köszönheti és emiatt került előkelő helyre az immunerősítő zöldségek listáján is. A legtöbben ecetes-cukros lében eltett verzióját ismerik, ám ennél a cékla sokkal többet tud! Próbáljuk ki a céklát (az akár házilag is elkészíthető) lé formájában, és meg fogunk lepődni, mennyire más így, mint megszokott savanyúságként.

A tea méltán a legkedveltebb téli italunk, és még az immunrendszerünket is támogatja – persze, csak ha a megfelelő fajtát és elkészítési módot választjuk. Ami a típust illeti: a zöld tea a benne lévő antioxidánsok miatt lehet az immunrendszer jó barátja. Az elkészítésre vonatkozóan nehéz általános tanácsot adni, de egészségünk szempontjából mindenképp megfontolandó, mivel ízesítjük a forró italt. A finomított cukor helyett válasszunk például egy kis mézet, citromlé helyett pedig igazi citromot.

A déligyümölcsök szerepe igencsak felértékelődik a téli hónapokban. A grapefruit különösen jó tulajdonságokkal bír, ami a C vitamintartalmat, és ennek okán a szabadgyök-semlegesítő, antioxidáns hatást illeti. A tea „párjáról” a citromról úgy tudjuk, kiemelkedőek tulajdonságai a C-vitamint illetően, emellett érdemes megjegyezni, hogy a narancs valamivel többet tartalmaz.

A leves dicsérete

Nem csupán folyadékpótlásnak kitűnő egy tányér húsleves, hanem köztudott, hogy egy jó húsleves valóságos gyógyszerként működik meghűlés esetén. De miért csak akkor kerülne az asztalra, ha már megtörtént a baj, és szipogunk, orrot fújunk? A finom leveseknek akkor is van létjogosultságuk télen, ha „csak” megelőző jelleggel fogyasztjuk őket. A húsleves elkészítésére általában mindenhol megvan a titkos családi recept, a jól bevált módszer, a gyakorlott háziasszonyoknak nehéz újat mondani e téren. Az apró fortélyok azonban mindenkinek jól jöhetnek. Ilyen titok, hogy a levest az ízek érdekében nem szabad azonnal megsózni, sem pedig lobogva forralni, mert akkor zavaros lesz.

A minőségi tészta

A gabonafélékből, köztük a tönkölybúzából számos olyan igen értékes élelmiszer készül, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből. Ide sorolhatók például a tönkölybúzával készült tészták.

Mi minden szól ezek fogyasztása mellett? A többi gabonaféléhez hasonlóan a tönkölybúza fogyasztása értékes szénhidrát, fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalmával járul hozzá szervezetünk sokrétű tápanyagigényének kielégítéséhez.

Az Omega3 zsírsav. A lenolaj olyan esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, melyek csak táplálékkal juttathatóak be a szervezetbe. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak fontos szerepe van a keringési rendszer egészséges működésében.

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE

Separator

Színes őszi étrend

Zöld és Piros

Kezdjünk mindjárt egy olyan zöldséggel, amelyet mindkét színben ismerünk és szeretünk, a paprikával. Bármennyire is hisszük azt, hogy egy ősi magyar növényről van szó, ez sajnos nem így van. A paprika őshazája Mexikó. „Magyarsága” elsősorban két dolognak tulajdonítható: Szent-Györgyi Albertnek, aki a szegedi paprikából előállított C-vitaminnak köszönheti Nobel-díját, és persze nekünk, hiszen hazánkban kiemelkedően magas (10 kg/év) az egy főre jutó paprikafogyasztás.

Megjelenése, formája és ízvilága rendkívül változatos tud lenni, a kicsi hegyes erőstől a kaliforniai lédús édesig számos változatát ismerjük és használjuk. Apropó erősség: talán kevesen tudják, hogy a paprikákat csípősségük szerint is rangsorolják. A csípősség tudományos mértékegysége a Scoville egység (SHU) . Az 1000 Scoville már érezhetően csípősnek számít, de például a cayenne értéke már 30.000 és 50.000 Scoville egység között van. A legerősebbek pedig ennek a többszörösét is elérhetik!

A paprika közismerten gazdag C-vitaminban (és ezt még savanyítás után is megőrzi), de többféle B-vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Zöld

A zöldborsó népszerűsége sajnos meg sem közelíti a paprikáét, pedig szintén nagyon egészséges és tápláló zöldségről van szó. Hiszen nemcsak B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz, de szénhidráttartalma is jelentős . Energiatartalma megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

Egy zöld színű zöldség után következzék egy zöld gyümölcs, a hazánkban is egyre népszerűbb avokádó . Az avokádófa termésének formája és persze színe a körtére, míg bőre a hüllőkére emlékeztet, ezért sokszor aligátorkörtének is hívják ezt az ősi haszonnövényt, amit Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztenek. A nagyon tápláló , sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst ( zsiradéktartalma mintegy 25% ) nyersen fogyasztják.

Fogyasztásához a termést fel kell vágni, a magot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, esetleg citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt étel a pikáns ízű guacamole , amit pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal, illetve borssal, chilipaprikával és tabasco-val fűszerezik.

Piros

De most térjünk át a piros zöldségekre és gyümölcsökre! Amennyiben fent már emlegettük a paprikát, jöjjön a magyar konyha egyik legnépszerűbb fogásának, a lecsónak a másik fő alkotója a paradicsom , mely megtalálható szinte minden élelmiszerüzlet kínálatában. Szemben más gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, amelyekben nyersen magasabb a vitamin tartalom, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, és passzírozva üdítőitalnak is.

Szintén kitűnő vitaminforrás, a koktélok és gyümölcssaláták közkedvelt alkotóeleme, a piros színű és erőteljes ízű vérnarancs . Őszi időszakban különösen fontos tudnunk, hogy C-vitamin tartalma miatt rendszeres fogyasztásával támogathatjuk szervezetünk védekezőképességét , a gerezdeket elválasztó vékony hártyában található bioflavonoidok pedig fontos szerepet játszanak a szabad gyökök semlegesítésében. A vérnarancs nem csak kulináris élvezeteket nyújt, héját különféle illó olajok és illatszerek készítéséhez is használják, és ki ne találkozott volna még narancshéjból készült karácsonyfadísszel?

Ha piros, akkor nem tilos! – amennyiben piros színű gyümölcsökről, zöldségekről esik szó, sőt, szinte kötelező! Frissen ugyan nem, de mélyhűtött vagy konzerv formában, októberben is élvezhetjük a piros gyümölcsök, mint például az eper, cseresznye, meggy, málna, görögdinnye, retek stb. áldásos hatásait.

Még több hasznos ismeretanyagért

iratkozzon fel hírlevelünkre: FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE