A TERMÉSZET ZSÍRGYILKOSAI

 Ugye, milyen könnyen felcsúszik 1–2 kiló? Ha nem akarsz vad diétába kezdeni, ekkora súlyfelesleg egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozással is lefaragható. A zsírégetéshez ugyanis vitaminok és nyomelemek kellenek!

 

ALMA: elveszi az étvágyat

A világon úgy háromezer fajtája létezik, nálunk a legnépszerűbbek: a jonagold, az idared, a starking és a golden.

Hatása: Az almában lévő gyümölcscukor stabilizálja a vércukorszintet, kontroll alatt tartva az inzulint, amely a hízásért felelős. Pektinje leköti a gyomorban lévő zsírokat és koleszterint, így azoktól könnyen megszabadulhatunk. De a pektin azért is fontos, mert fokozza az emésztést.

Tipp: Naponta együnk meg 2–3 szem szép almát.

Separator

A TENGER GYÜMÖLCSEI: slankítanak, fitté tesznek

Rák, kagyló – a legjobb fehérje- és cinkforrás.

Hatása: A zsírégetéshez pantotén-sav szükséges. Energiával tölt fel és segíti a zsírok leépítését. Magas fehérjetartalma pedig lehetővé teszi, hogy a szervezet elegendő zsírfaló hormont termeljen. És akkor beindul a fogyás…

Tipp: Fogyasszunk hetente 2–3 alkalommal 10 dekányi natúr rákot vagy kagylót citromlével. A bevásárlóközpontokban kaphatunk fagyasztottat és frisset is. És kagylóból is nagy a választék.

Separator

ARTICSÓKA: méregtelenít

 

Nemcsak az emésztést segíti, hanem karban tartja a véredényeket is. Fogyasztásával elejét vehetjük az érelmeszesedésnek.

Hatása: Jótékony a máj és a vese működésére, így segíti a méregtelenítést és a vizeletkiválasztást. Fokozza az epeműködést is, amely szintén szükséges a zsírok emésztéséhez és égetéséhez. Csökkenti a magas koleszterinszintet.

Tipp: Leghatékonyabb, ha aperitifként isszuk az articsókalevet (bioboltokban kapható).
Separator

BOGYÓS KEDVENCEK: energiát adnak

 

Eper, málna, szeder, áfonya – ki ne szeretné ezeket?! És a fagyasztott változat egész évben kapható…

Hatása: Tápanyagokban gazdagok, kalóriában szegények. Annyit ehetünk belőle, amennyit csak akarunk… Energiát adó C-vitaminja ugyanis fokozza a zsírégetést. Flavonoidja megsokszorozza a C-vitamin hatását, miközben segíti a méregtelenítést, karban tartja a vízháztartást és a kötőszöveteket (enyhébb narancsbőrtől szenvedők figyelem!).

 

Tipp: Hetente legalább kétszer együnk – frisset vagy mélyhűtöttet!í

Separator

HAL: fokozza a zsírégetést

Ha gyakran eszünk halat, rengeteget teszünk az egészségéért. A halolaj erősíti az idegeket, szépíti a bőrt. Tisztítja a véredényeket, megvéd a szívinfartkustól.

Hatása: A halhús nagyon gazdag jódban és tirozinban. Mindkettő nélkülözhetetlen a pajzsmirigy normális működéséhez. Ha a pajzsmirigy alulműködik, zavar keletkezik az anyagcserében, a szervezet „elfelejti” elégetni a zsírokat.

Tipp: Együnk legalább kétszer hetente tengeri halat. Kevés zsírral készítsük el – grillezve vagy fóliában.
Separator

ILLATOS TEÁK: nem kívánjuk majd az édességet

A gyümölcsteákban nem tea van, hanem gyümölcs- vagy héjdarabok. Tehát ne aromával ízesített fekete teát vegyünk, hanem igazi gyümölcsteát! Már ezekből is nagy a választék.

Hatása: A forráskor kioldódnak a gyümölcs illóolajai, amelyek megédesítik a finom italt. Ha tehát édesre vágynánk, kortyoljunk el egy kis csészényit belőle. A gyümölcsteában szemernyi kalória sincs, így naponta akár 2 literrel is ihatunk belőle. A málna vagy a szedertea még azért is egészséges, mert segít a víztelenítésben. Az áfonya szabályozza az emésztést, a hibiszkusz pedig felfrissít.

Tipp: Forrázzuk le a gyümölcsteát, és hagyjuk 5 percig állni.

Separator

KOVÁSZOS ITAL: tisztítja a gyomrot, csökkenti a puffadást

Tejsavakban gazdag ital, amely készülhet rozs, búza vagy zabkenyérből is. Enyhén cukros és sós vízbe rakjunk kovásszal készült kenyeret, kaprot, és érleljük meg a napon. A jóidő beköszöntéig kiváló a készen vett kovászos uborka leve is.

Hatása: Rendkívül egészséges – tartalmaz például B2-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, enzimeket és a már említett tejsavat. Utóbbiak egészségessé teszik a gyomrot: tisztítják, és gondoskodnak a normális bélflóráról. Megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák szaporodását, elősegítik ugyanakkor az emésztést.

Tipp: Igyunk naponta 1–2 pohárkával – lehetőleg hidegen.

Separator

ZABPEHELY: elindítja a zsírok lebontását


Sokféleképpen fogyaszthatjuk – reggelihez például joghurtba, délben sűríthetjük vele a szószt, de belekeverhetjük a leves húsgombócába is. Este pedig meghinthetjük vele a gyümölcssalátáját.

Hatása: A zabpehely rendkívül gazdag magnéziumban. Ez a nyomelem szabályozza a zsírégetést, gondoskodva a sejtek oxigénellátásáról. Oxigén nélkül egyetlen gramm zsírtól sem lehet megszabadulni…

Tipp: A napi adag: 300 mg; 3 evőkanálnyi zabpehely kb. 80–90 mg-ot tartalmaz.

Még több hasznos ismeretanyagért iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!